Изборник Затворити

Дан када је лепо бити девојчица

Да се подсетимо шта све могу девојчице?

И на Балкану, у Србији , неки пријатнији ветрови, доносе другачији мирис живота и усмеравају мисли ка будућности. Некада је жена била само пратилац мушкарца, сматрана недостојном и неспособном да учи, да се интелектуално усавршава, а о пословном успону и професионалној каријери ни да се помисли. То поље резервисано је за мушкарце. Данас у Србији постоји УДРУЖЕЊЕ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА. И прославља се Дан девојчица. Међу шест и по хиљада учесника ове манифестације нашла се и наша, Прехрамбено-шумарска и хемијска школа у Сремској Митровици. Као и досад отворена за нове идеје и покушаје да се промени поглед на свет, наша школа била је домаћин манифестације Дан девојчица, у четвртак, 27. Априла. Ученице основних школа „ Слободан Бајић Паја “ и „ Јован Поповић “ из Сремске Митровице и „ Добросав Радосављевић Народ “ из Мачванске Митровице ( подручна школа у Ноћају ), са ученицама наше школе такмичиле су се у малом фудбалу, још једној традиционално мушкој игри на овим просторима. Спортска борба, неизвесна до краја, сви желе да победе. А на трибинама фискултурне сале њихови другари-бодре такмичарке из публике. Победнице су добиле пригодне поклоне, а и остале учеснице су се осећале пријатно. За то су се побринули организатори-домаћини, на челу са директором школе, Небојшом Огњеновићем. Најсрдачније захваљујемо директорима свих школа учесника што су се одазвали позиву и омогућили да овај Дан девојчица буде овако прослављен.

Откуд толико интересовање за женски фудбал? Наша школа има већ дугу традицију у овом спорту. Почетком двехиљадитих, неке наше ученице играле су фудбал у београдским клубовима. Маријана Докмић, на пример. Запис о њој је у првом броју школског листа „ Ђачки ехо “. Тада није још постојала екипа женског фудбала на нивоу школе. Међутим, и то се брзо променило. Екипа женског фудбала наше школе представљала је Србију на Међународном турниру женског фудбала у Црној Гори. Идуће године, екипа из Црне Горе била је гост наше школе и одиграла је пријатељску утакмицу са екипом домаћина.

Вратимо се прослави.

После утакмице девојчице-гости и домаћини посетиле су неколико компанија у нашем граду да се упознају са пословном понудом града и да усмере мисли на активно стварање своје будућности.

Завршни део планираног програма прославе Дана девојчица била је трибина „Како да знање преточимо у предузетништво”, коју су одржале професорице наше школе.

Човек може готово све, а шта ће од тога остварити зависи од његовог начина размишљања. Од тога како види себе и своје могућности зависи читав његов живот-прошлост, садашњост, будућност. Зато је добро да девојчице што раније схвате да живот зависи и од њих самих, од тога колико су спремне да преузму одговорност за њега. И да крупним, сигурним, одлучним кораком крену напред, у остварење својих визија и осмишљавање својих живота.

Свим девојчицама желимо срећан не само један званични њихов дан, него и све оне дане у којима оне саме стварају своју садашњост и будућност по својим визијама.