Изборник Затворити

Шанса да се одмах запослите – дуално образовање

Како се ближи упис у средње школе, а много деце и родитеља још увек је неудлучно коју школу уписати, подсећамо на могућност школовања у дуалном образовању у Прехрамбено-шумарској и хемијској школи. Три смера која од ове године улазе у овакав систем образовања су техничар за обликовање намештаја и ентеријера, оператер за изреду намештаја (столар, тапетар, лакирер) и месар. Тим за маретинг који је заједно са директором, Небојшом Огњеновићем, обишао основне школе у нашој, румској и шидској општини, уочио је интересовање деце управо за смерове у дуалном образовању.

Врло су перспективна и занимања у преради дрвета јер су многе компаније спремне да потпишу уговоре о извођењу практичне наставе, као и да финансијски подрже извођење исте, а уједно и да гарантују запослење по завршетку школовања. Потребе у дрвној индустрији су велике, тренутно је слободно 10 000 радних места, што значи сигуран посао после средње школе, а плате у овој области рада износе око 80 000 дин. Такође, ученици ће савладати посебне програме за моделирање као што су: АrchiCAD, AutoCAD i Solidworks. Школа ће обезбедити обуку за рад на CNC машинама, а обезбеђен је и програм од највећег произвођача CNC машина – BIESSE.

Велике потребе месне индустрије које је чак 90 одсто на територији од Бачинаца до Пећинаца, гарантује посао свим ученицима који се одлуче за смерове прехрамбени техничар и месар.

Ново занимање у школи је пољопривредни техничар. Значај и перспективност овог занимања леже у томе што живимо у регији у којој је пољопривреда примарно занимање. Такође, план Владе РС је улагање у ратарство, сточарство и повртарство.

И на крају, ту је и смер шумарски техничар, за који су такође ученици заинтересовани и који ће након школовања своја знања посветити природи (шуми, пошумљавању, ловству који је јако скуп спорт, али веома уносан посао,одгоју дивљачи). Србија и Војводина шуме су најбољи показатељ успешности.

Уколико се одлуче за неки од ових смерова, ученици ће по завршетку школовања бити спремни да се одмах запосле и преузму процес производње јер ће у току школовања 3 дана бити на пракси, а 2 у школи. То је сасвим довољно времена да науче све што им је потребно да би се бавили оним за шта су се школовали. За то време имаће и финансијску надокнаду, а по завршетку школе и загарантован посао.

Овакав начин школовања је успешан у најбогатијим земљама света, зашто не би био и код нас?

dualno-obrazovanje-psh-skola-2017-18