Изборник Затворити

Обележен Светски дан менталног здравља

Светски дан менталног здравља је међународни празнични дан, чије је обележавање покренула Светска здравствена организација 1992. године. Обележава се 10. октобра сваке године широм света. Како је ове године стављен акценат на ментално здравље младих и наша школа се прикључила овој акцији.

У школи је ученицима одржана видео презентација о менталним болестима, снимљена у клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, која је имала за циљ да освести и информише младе о томе које менталне болести постоје и колико су присутне у нашој околини. Након презентације, ученици су правили плакате и промотивне материјале, истичући на тај начин значај превенције у очувању менталног здравља. Одржана је и „герила“ акција на степеништу школе, где су ученици стајали са статистичким подацима о менталним обољењима код нас и у свету. Ова акција је имала за циљ да скрене пажњу и апелује на разумевање особа са менталним потешкоћама.

С обзиром на то да је број особа са менталним болестима у порасту, обележавање Светског дана менталног здравља у нашој школи представља чин подршке свим особама, које имају сметње у менталном функционисању.