Изборник Затворити

Наши ученици на излету у Сремским Карловцима

Како је наша школа једна од награђених у оквиру програма„За чистије и зеленије школе у Војводини“, део награде био је излет за ученике који су учествовали у овој акцији. Ученици треће године смера техничар за заштиту животне средине, у пратњи проф. Наташе Лончаревић, Милице Јелић и Јадранке Бенковић, провели су један леп и испуњен дан у Сремским Карловцима.

Покрет горана Војводине организовао је и осмислио излет како би се деца на најбољи начин упознала са природом. На самом почетку, ученици су са водичем писали шумски бонтон, а онда кренули у обилазак Стражилова, познатог излетишта изнад овог историјског насеља, на коме се налази и гроб великог српског песника Бранка Радичевића. Ту су се читали и анализирали стихови које је Бранко написао, разговарало се о биљкама које ту расту. Након тога, ученици и професори покушали су да се снађу у шуми везаних очију, пратећи само конопац, како би видели колико су друга чула осетљивија уколико се не служимо чулом вида. Такође, покушали су да се оријентишу и помоћу огледала на лицу које је откривало само крошње и небо.

После пешачења и сналажења у природи, водич је групу повео у обилазак Сремских Карловаца, па су тако видели Карловачку митрополију, Карловачку гимназију, као и Еколошки центар. Пред крај излета, сви су се укрцали на катамаран и крстарили Дунавом. Том приликом, ученици су проверили загађеност воде узимајући узорак из реке.

Тако је завршен један испуњен и узбудљив дан. Кроз игре и уживање, ученици су научили нове ствари које ће моћи увек да примене.