Изборник Затворити

Обележен „Дан ружичастих мајица“

Поводом обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља познатог и као „Дан ружичастих мајица“ у нашој школи одржане су радионице на тему „Насиље међу вршњацима“ .

Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са ружичастом мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је ружичасту мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 ружичастих мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи ружичасте мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

Обележавање овог дана има за циљ прoмoвисaњe тoлeрисaњe, eмпaтиje, пoштoвaњa рaзличитoсти,  рaзвиjaњe сaрaдњe и oснaживaњe зa нeнaсилнo рeшaвaњe кoнфликaтa.

Ученици наше школе овом поводом узели су и учешће у реализацији трибине „Моја особа од поверења- школски полицајац“ која је реализована у Градској кући.

ПРИЈАВИ НАСИЉЕ!