Изборник Затворити

Обележавање Европског дана борбе против трговине људима

Сваког 18. октобра се обележава Европски дан борбе против трговине људима. Том приликом је у нашој школи одржана пројекција кратког играног филма „Посматрачи“ редитеља Николе Љуце.
Филм су одгледали ученици прве и друге године и ученици П41 одељења у циљу подизања свести о трговини људима. Нажалост, трговина људима је и даље изузетно присутна у нашем друштву, па је неопходно предочавање начина превенције ове криминалне радње.
Филм је снимљен у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством унутрашњих послова, Унитас фондом и Центром за заштиту жртава трговине људима.
Кроз три одвојене приче ученици су видели судбине троје младих људи који постају жртве у мрежи трговине људима.
Филм шаље снажну поруку да, иако је данас тешко одрастати, јер замке вребају на сваком ћошку, сваки млад човек треба да верује у себе и да не осећа стид. Све своје проблеме, страхове и сумње мора поделити са својим најближима, родитељима или особама у које има поверења и обратити се надлежним институцијама како би се спречила ова криминогена радња.
Поред превентивне поруке, филм настоји да укаже и на тешке последице и трауме кроз које жртве трговине људима пролазе и да упути на правце помоћи жртвама.
Презантацију овог филма је организовао Тим против насиља, злостављања и занемаривања у реализацији координаторке тима и наставнице Милице Јелић и педагога Драгане Бенић Медић, у сарадњи са одељењским старешинама. Пројекција је пропраћена од стране локалног Озон медија.