Изборник Затворити

СВЕТСКИ ДАН ВОДА 22.МАРТ

Поводом Светског дана вода, који се обележава сваког 22. марта, реализоване су радионице за наше најмлађе под називом „Свака кап је важна“. Професори наше школе су били гости Предшколске установе „Пчелица“ при чему су посетили малишане средње групе и две групе предшколаца.

Деца и њихови васпитачи из објеката „Бубамара“ (Матије Хуђи ), „Лане“ (из Мачванске Митровице) и „Маслачак“ (29. новембар) су се упознали са тим колика је заиста снага и најмање капи воде.

Малишанима се стално прича о томе да без воде не би било ни живота на нашој планети, колико је она важна и зашто морамо да је чувамо. Кроз радионицу смо желели да покажемо какву снагу има и шта све може да направи само једна кап воде.

На почетку радионице, деци су показиване различите слике, а кроз низ питања која су им постављана, долазили смо до жељених одговора. На овај начин деца су сама причала о важности воде за живи свет, зашто је важно да се вода чува и зашто смо срећни јер живимо на подручју које је богато здравом водом за пиће. Посебно је скренута пажња да чувањем воде ми чувамо и нашу животну средину.

Такође су научили, да у води могу да живе сићушна бића, микроорганизми, који могу да направе озбиљне проблеме и да се управо због тога вода коју пијемо стално мора контролисати.

После уводне приче о значају воде, деца су под контролом наших професора и њихових васпитача, изводили различите експерименте базиране на води и воденим растворима. Правили су „слоновску пасту“, „активирали су вулкан, а затим правили лаву“, писали су невидљиве поруке које смо на крају „дешифровали“, видели како стиропор нестаје у воденом раствору….

Малишани средње групе су на крају имали задатак да обоје цртеже који ће красити нашу лабораторију. Једна група предшколаца је имала задатак да разбије пињату у облику капи воде.

Радионице је водила професорица Јелић Милица, уз помоћ професорица Курсулић Марине, Плавшић Сање, Вученовић Биљане и Лончаревић Наташе, а све у оквиру пројекта наше школе „Зелени круг“ који се бави очувањем здраве животне средине.

Деци су подељене дипломе „Мали хемичари“ са њиховим именом, а радионице су протекле уз одушевљење, узвике, аплауз и смех деце уз договор да се дружење поново организује.