Изборник Затворити

Прехрамбени техничар

Контролише квалитет сировина и финалних производа у технолошким лабораторијама (испитивање микробиолошких, биохемијских, хемијских особина и др.). Надгледа технолошке процесе чишћења, прања, љуштења, конзервирања, ферментирања, дестилисања, пастеризовања хране. Организује пријем, чување и паковање прехрамбених сировина, као и рад производних линија у преради намирница (млека, воћа, поврћа, брашна, шећера…).Води бригу о паковању готових производа у одговарајућу амбалажу. Ради у затвореном простору, махом стојећи, ходајући или седећи за различитим техничким уређајима и мерним инструментима.
По завршетку школовања прехрамбени техничари се могу запослити на многим радним местима, као рецимо у: прехрамбеној индустрији, лабораторијама за контролу хране, самосталним продавницама прехрамбених производа, угоститељским организацијама, складиштима прехрамбених производа, пекарама, млекарама, млиновима итд.
Логичан наставак школовања прехрамбених техничара су студије на Технолошком факултету, а по успешном завршеном школовању по тренутно важећем Закону о високом образовању, могуће је студирање на било ком факултету на ком кандидат положи пријемни испит.
Наставни план можете преузети на ОВОМ линку.