Изборник Затворити

Секције

Дизајнирајмо живот

У Прехрамбено-шумарској и хемијској школи активно ради секција за дизајн коју води млади професор Дејан Корен и искусни колега Фрањо Молнар. Окупила је ученике који желе да што више упознају тајне заната своје струке да би могли креативно да их примене на идеје које имају. Да би се визија остварила мора се много тога научити, савладати толико техничких проблема, али оно што тада може да се оствари и види, заиста је вредно тог труда. Тако размишљају и чланови ове секције:

 1. Маја Богдановић, одељење Д32,
 2. Вукашин Данојлић, одељење Д32,
 3. Жељка Познановић, одељење Д32,
 4. Александар Радовановић, одељење Д32,
 5. Даниела Крсмановић, одељење Д32.

Неки њихови радови изложени су у холу школе, али још много тога што су заједнички створили је у радионици у којој су их и радили. Само један пример показује резултате њиховог рада: експонат „ Планета Земља “, изложен у холу школе захтевао је пуних седам дана рада, пре и после редовне наставе, и у њему је преко 2000 ексерчића. Креативна идеја, употреба тренутно доступног материјала, велико стрпљење, упорност, подстицајна сарадња у тимском раду и посвећеност били су заједнички свима њима, јер иначе такав рад данас не би могли да посматрамо. А то је само један од многобројних успешно завршених пројеката!

Нека дела говоре више од мојих речи. Препуштамо вас откривању способности наших ученика преко онога што су до сада створили. Они дизајнирају простор предметима од дрвета комбинујући за своје идеје и друге материјале. Они креирају своје мисли у правцу усмереном на рад и стварање конкретних пројеката и радују се ефектима свог рада. Они већ сада дизајнирају свој поглед на свет и свој пут у живот, радом и стварањем. Обликују и наш професионални рад осећајем да је он вредан и потребан јер показује ефекте који и нас радују. Наводе на помисао да је свачији живот ствар нашег личног дизајна. Онакав је како се потрудимо да га упорним радом и креативном енергијом дизајнирамо и усмеримо у жељеном правцу.

Шаховска секција

Шаховска секција окупља све заинтересоване за ову древну спортску игру на 64 поља, који желе да овладају основним и напредним законитостима и принципима шаховске игре. Сваког септембра промовишемо шах у школи и позивамо заинтересоване ученике да се укључе, без обзира на ниво шаховског знања. Секцију воде професор стручних предмета Горан Симић и директор наше школе Небојша Огњеновић. Поводом дана школе и школске славе, организују се шаховска дружења, на коме ученици и професори наше школе показују шаховско умеће. Шаховска секција наставиће своје активности и у наредном периоду.

Циљ шаховске секције је изграђивање интересовања за шаховску игру кроз низ занимљивих и атрактивних примера уз стимулисање маште, креативности и радозналости током учења шаха.

Шах васпитава личност, јача карактер, развија интелект. Волите шах и шах ће вас заволети, откриће вам своје лепоте!

Стонотениска секција

Стони тенис је спортска слободна активност за коју се ученици опредељују на основу својих интересовања, склоности, и способности. Током школске године организују се међусобни сусрети чланова секције и такмичење – турнир између ученика и професора наше школе. Носиоци активности су професори стручних предмета Горан Симић и Драган Секулић.

На часовима секције изводе се следеће активности:

 • учење основних правила у стоном тенису
 • правилно сервирање (усвајање, усавршавање)
 • основне врсте удараца (форхенд, бекхенд)
 • могућност што дужег држања лоптице у игри
 • прилагођавање различитим ситуацијама
 • упознавање технике основних дефанзивних и офанзивних удараца
 • упознавање „играчких тактика” у стоном тенису (офензивна и дефанзивна)
 • одигравање мечева (појединачно, парови)