Изборник Затворити

Школа носилац дуалног образовања!

Од ове школске године моћи ћемо на делу да видимо уску повезаност између привреде и образовања. Наша школа добила је могућност да школује кадар који ће стручну праксу обављати два дана недељно у фабрикама и предузећима са којима има склопљен уговор. То је, у ствари, комбинација теорије и праксе. Планом уписа за школску 2019/2020. годину, одобрена су нам два одељења која ће бити у програму дуалног образовања. То су: оператер за израду намештаја и месар (3 године). Како се из самог Министарства просвете наглашава, неколико разлога је утицало на увођење оваквог начина образовања. На првом месту је смањење броја незапослених младих људи, а онда и решавање проблема компанија којима недостаје квалификована радна снага. То ће ученицима донети нове шансе за запослење у предузећима које траже те профиле, моћи ће да покрену сопствени посао или да наставе школовање на струковним студијама за које су заинтересовани. Директор Биљана Ковачевић истиче значај оваквог начина образовања:

Дуални систем образовања учиниће ученике способним да знања стечена у школи користе у сложеним условима живота и рада. Ученици ће добити знања за рад у посебним програмима за моделирање као што су: АrchiCAD, AutoCAD i SolidWorks, а такође ће усавршити знање енглеског језика и комуникативне способности како би могли самостално да обављају посао. Синтеза између стечене теорије и праксе неопходна је у данашњем свету у ком потреба за услугама и производима привреде одређује атрактивност занимања. А, квалитетно занатско образовање сигурно ће донети и квалитетан живот, у то треба да буду сигурни и деца и њихови родитељи.

Још једна значајна ствар за нас је и увођење смера пољопривредни техничар након више од 20 година како не постоји. Напокон је Сремска Митровица, као центар сремског округа, добила могућност школовања овог кадра. Пре више од 20 година, овај смер је постојао, али је временом пребачен у Руму. Како смо ми регија чије је примарно занимање управо пољопривреда, неопходност овог смера била је евидентна. Потражња за радницима ове струке је велика, али још је већа потреба за инжењерима пољопривреде, који ће од сада средње школовање моћи да стекну у свом граду, без напорних путовања у околне градове. Поред стандардних смерова шумарски техничар и прехрамбени техничар које већ годинама школујемо, а чија потражња је све већа због отварања Митроса, али и других предузећа у близини Сремске Митровице, верује се да ће и пољопривредни техничар бити на листи жеља садашњих осмака.

Будући средњошколци сада ће моћи да се воде потребама привреде, да за време школовања остварају праксу и новчану накнаду, као и да себи обезбеде посао одмах након школе. Врло је важно ослушкивати и гледати како се ради у Немачкој, Швајцарској, Аустрији…јер тек када се ослободимо схватања да је добро радити само канцеларијски посао и прихватимо чињеницу да су шансе за тако нешто веома мале, а да су на цени занати и стручни послови, тек онда ћемо моћи да осетимо промену и бољитак.