Изборник Затворити

Дан школе – прослава јубилеја школе

Поводом обележавања Дана школе и прославе јубилеја наше школе- 60 година постојања, у нашој школи организована је приредба. Кроз игру, глуму, певање и друге активности обележен је овај значајан  датум, 22. април, који се уједно обележава и као Међународни дан планете Земље.  

Наша школа појавила се на мапи образовних институција давне 1961. године. У то време, као што је и данашња пракса, истицала су се занимања која су важила за просперитетна и  уносна. На пут образовања омладине кренула је под именом Техничко-технолошка школа и тада је уписивала 3 смера: прехрамбени,  општи погонски и смер целулозе и папира-јединствен у читавој земљи. С порастом интересовања за оваква занимања, растао је и број уписаних ученика.

До тада делила је простор са Машинско-технолошком школом, у згради која се налазила на другој локацији. Ово просторно решење намеће се као привремено. Од 1963. године школа се налази на новој адреси-Змај Јовина 3. Да, управо на месту где се и данас налазимо. Те године изграђено је старо крило зграде, док је две године касније завршено и ново крило.

Тржиште рада шездесетих година  вапи за стручњацима из прехрамбене и хемијске струке. Стога, се број уписаних ученика учетворостручује. У том периоду назив се мења у Хемијско-технолошки центар “Руђер Бошковић“. С поносом истичемо чињеницу да су, услед недостатка стручне литературе и адекватних уџбеника, наши професори сарађивали са стручним сарадницима из покрајине и Србије  с намером да створе добру научну основу  из које ће ученици црпети знање.

1975. године дешава се реформа школства која доноси нове организационе промене. У исту зграду смештене су: истурено одељење Више техничке школе из Новог Сада, ЗСВО “Вељко Влаховић“, ТШЦ “Никола Тесла“ и Центра за позивно-усмерено средње образовање “Руђер Бошковић“. Одређени период све три школе-“Вељко Влаховић“, “Руђер Бошковић“ и “Никола Тесла“ носе заједничко име- Технички школски центар “25.мај“. 

Из некадашње школе “Станко Пауновић Вељко“ нашој школи припојена је струка шумарство и обрада дрвета. Са променом фокуса, мења се и име – у “Вељко Влаховић“.

Од 1993. носи назив “Прехрамбено-шумарска и хемијска школа“ који означава тројство на којем почива део српске привреде.

Сваки од назива школе, носио је промену. Данас, не мењамо име, али мењамо приступ учењу и раду. Стварамо нови бренд под називом ПШХ. Прихватамо иновације у школству и образовању.  Модел дуалног образовања заживео је у нашој школи и надамо се да ће постати једна од наших традиција.

Од Техничко-технолошке школе све до данашње Прехрамбено-шумарске и хемијске школе прошло је пуно година испуњених ученичким смехом, жамором, несташлуцима, трудом, залагањем и радом. Све то се може видети и сада у ходницима школе, лабораторијама, радионицама.

Историја наше школе, наизглед турбулентна, научила нас је важним  поукама и истинским вредностима. Управо те вредности свакодневно преносимо нашим ђацима. Овде смо да васпитавамо и образујемо младе људе спремне да се посвете послу и школовању. Настојимо  да ученици стекну квалитетна знања и вештине као и да их примењују у даљем раду. Учимо их критичком размишљају, као и прихватању различитости и узајамном поштовању.