Изборник Затворити

Обележен Светски дан контрацепције

Поводом обележавања Светског дана контрацепције, 26. септембра 2019. године, у нашој школи одржано је предавање за ученике на тему „Сазревам, сазнајем, понашам се одговорно“. Предавање је одржано од стране др Бојане Цањар која је ученицима на креативан и занимљив начин приближила тему везану за превенцију полно преносивих болести и објаснила им како се људско тело мења током пубертета. Кроз ово предавање ученицима је објашњено како да се понашају приликом избора партнера и на који начин могу да се заштите од нежељене трудноће и полно преносивих болести. Овом приликом ученици су кроз непосредан разговор са докторком постављали питања и дискутовали о овој теми. На овај начин ученицима смо приближили тему која за многе представља табу у породичним круговима. У холу школе представници Завода за јавно здравље делили су и промотивни материјал где ученици могу да пронађу потребне информације везане за ову тематику.

Светски дан контрацепције се обележава сваке године, 26. септембра почевши од 2007. године. Кампања је покренута на глобалном нивоу, са циљем да се истакне важност употребе различитих метода контрацепције и одговорног сексуалног понашања. Такође, неопходно је младима омогућити што адекватнији приступ информацијама о сексуалном и репродуктивном здрављу.

Право на сексуално и репродуктивно здравље представља једно од основних људских права, које подразумева да је људима омогућено да остварују безбедне сексуалне односе на задовољство оба партнера, да не доживљавају принуду и насиље, да не страхују од инфекција и трудноће, као и да могу да контролишу плодност на начин који не изазива неповољне или опасне последице.